Vaccinationer til Malta
Når rejsen går til Malta, er det er en god idé at have styr på dine vaccinationer.
Her kan du se, hvilke vaccinationer vi anbefaler dig at få, før du rejser.
Vaccination ved rejse til Malta
Overvejer du at rejse til Malta, eller er flybilletten allerede booket? Så er det en god idé at få styr på, om du bør blive vaccineret, inden du rejser.
Med de rette vaccinationer kan du rejse ud i verden med trygheden i behold. Find svar på dine spørgsmål her.
Vaccination:
Holder 10 år efter én injektion.
Beskytter mod:
To slags bakteriesygdomme: stivkrampe (en alvorlig krampesygdom) og difteri (en alvorlig halsbetændelse).
Vaccination:
Holder 10 år efter én injektion.
Beskytter mod:
To slags bakteriesygdomme: stivkrampe (en alvorlig krampesygdom) og difteri (en alvorlig halsbetændelse).
Vaccination:
Holder 10 år efter én injektion.
Beskytter mod:
To slags bakteriesygdomme: stivkrampe (en alvorlig krampesygdom) og difteri (en alvorlig halsbetændelse).
Vaccination:
Holder 10 år efter én injektion.
Beskytter mod:
To slags bakteriesygdomme: stivkrampe (en alvorlig krampesygdom) og difteri (en alvorlig halsbetændelse).
Anbefalinger til Malta rejser
I de fleste tilfælde vil en opdateret difteri-stivkrampe vaccination være tilstrækkeligt for rejser til Malta. Skal du arbejde eller på udvekslingsophold i Malta, kan der dog være specifikke krav eller anbefalinger fra din arbejdsgiver eller institution. Det kan for eksempel være test for tuberkulose (mantoux hudtest) og vaccination mod hepatitis B, kighoste eller meningitis.
Uanset formålet med din rejse er anbefalingen altid, at du er vaccineret mod stivkrampe og difteri. Og heldigvis kan du nemt vedligeholde din vaccination mod de to sygdomme. Se herunder, om du bør lade dig vaccinere, eller om du allerede er beskyttet og kan springe over denne gang.
Gul feber
Der findes ikke gul feber i Malta, så vaccination anbefales ikke ved rejser udelukkende til Malta. Myndighederne har dog krav om gul feber vaccination og certifikat, hvis man er over 9 mdr. gammel og ankommer fra et land hvor gul feber findes (Afrika og Sydamerika). Kravet gælder også, hvis man har været i transit i en lufthavn i et land med gul feber i mere end 12 timer. I visse tilfælde kan spædbørn under 9 mdr., som ankommer fra områder med risiko for gul feber transmission komme i isolation eller under overvågning.
Rejsediaré
Vaccination mod kolera og rejsediaré anbefales ikke generelt til Malta.
Mere information
Du kan læse mere om de enkelte sygdomme og vacciner her. I klinikken gennemgår vi sammen den forventede rejse samt vaccinationsbehov og du kan derefter blive vaccineret med det samme.
Malariaforebyggelse ved rejse til Malta
I klinikken rådgiver vi nærmere om malaria og kan udskrive recept på malariapiller, hvis det er nødvendigt, når du skal rejse til Malta.
Skal jeg vaccineres?
Hvis det er 10 år siden, du sidst er blevet vaccineret mod stivkrampe og difteri, anbefaler vi, at du bliver vaccineret igen. De fleste danskere er allerede vaccineret mod de to sygdomme, stivkrampe og difteri, i barndommen. Vaccinen er nemlig en del af børnevaccinationsprogrammet, som alle forældre bliver anbefalet, at deres børn følger. I vaccinationsprogrammet for børn får barnet det sidste stik i fem-års alderen.
Den generelle anbefaling er dog, at du bliver revaccineret hvert 10. år. Revaccinationen booster den grundvaccine, du allerede har fået som barn.
Er der gået 10 år eller mere, siden du senest fik vaccinen mod stivkrampe og difteri? Så bestil tid til vaccination med det samme. Så kan du føle dig tryg, både herhjemme og når du rejser til Malta.
Hvad er stivkrampe?
Stivkrampe er en sygdom, der giver kramper og stivhed i musklerne. Det lyder måske ikke umiddelbart så slemt, men stivkrampe er yderst smertefuld og i yderste konsekvens livstruende. Bliver du smittet, kan du opleve stivhed i dine muskler, herunder:
- Tyggemuskler
- Ansigtsmuskler
- Nakkemuskler
- Skuldermuskler
- Rygmuskler
Det kan endda ske, at musklerne i din ryg trækker sig sammen, så din ryg spænder sig bagud som en flitsbue.
Stivkrampe kan behandles, men det er værd at forebygge sygdommen ved at lade dig vaccinere. Læs mere om stivkrampe her.
Hvad er difteri?
Difteri, der også er kendt som strubehoste, er en infektion i luftvejene. De første tegn på sygdommen er halsbetændelse, feber, utilpashed og besvær med at synke. Nogle smittede får grå-hvide belægninger i deres svælg eller hævede lymfeknuder og svært ved at trække vejret.
Bliver du smittet med difteri, kan det på den lange bane få negative konsekvenser for dit hjerte, nyrer, nerver og dine muskler, og i værste fald kan difteri medføre død. Ligesom stivkrampe kan også difteri behandles, men vi anbefaler, at du lader dig vaccinere, så du er beskyttet.
Hvordan får jeg vaccinen?
Når du bliver vaccineret mod stivkrampe og difteri, får du en indsprøjtning i overarmen. Har du tidligere fået vaccinen, fordi du har fulgt vaccinationsprogrammet for børn, kan du blive vaccineret mod begge sygdomme med én vaccine, der beskytter mod både stivkrampe og difteri. Er du aldrig før blevet vaccineret mod stivkrampe og difteri, vil du som oftest få to doser. Det sikrer dig den mest optimale beskyttelse.
Giver vaccinen bivirkninger?
Du oplever måske, at du bliver rød, hævet og øm omkring det sted, hvor du er blevet stukket. Du kan også få en smule feber, hovedpine, ledsmerter eller føle dig lidt utilpas. Det er helt normalt og ganske ufarligt, og bivirkningerne forsvinder hurtigt igen af sig selv. Det er kun meget sjældent, at vaccinationen giver bivirkninger, der er alvorlige.
Gælder anbefalingerne alle?
De anbefalinger, du finder her på siden, følger altid de danske sundhedsmyndigheders generelle råd om vaccinationer. Det betyder, at vores anbefalinger er vejledende. Vi laver dog altid en individuel vurdering af dine behov, før vi giver dig et endeligt forslag til vaccination.
Vaccinationer giver dig en sikker rejse. Hvis du har spørgsmål til din situation eller det land, du skal rejse til, er du altid velkommen til at kontakte os her hos blivvaccineret.dk
Når du rejser til flere, eller andre, destinationer
Hvis Malta er ét af flere stop på din rejse, er det en god idé at tjekke vejledningerne til vaccination for hvert enkelt land, du rejser til. Der kan nemlig være forskel på, hvilke vaccinationer, vi anbefaler dig at få, alt efter hvilket land du besøger.
Malta ligger omringet af andre rejsemål: Mod nord finder du Italiens vulkanø Sicilien, mod øst ligger Kreta som indgang til Grækenland, og mod syd og vest strækker den Nordafrikanske kyst sig fra Egypten gennem Libyen til Tunesien. Nogle vælger derfor at udforske nogle af Maltas omkringliggende lande, mens de er afsted.
Er du blandt dem, som gerne vil rejse til flere lande, så tjek vores anbefalinger til vaccinationer. Du kan også læse mere om de enkelte sygdomme og vacciner her. Og har du brug for det, så gennemgår vi sammen den forventede rejse samt vaccinationsbehov, når du besøger os på klinikken.