Vaccinationer Danmark
Anbefalinger til vaccination og beskyttelse mod malaria
Vaccination ved rejse til Danmark
Med det fantastiske børnevaccinationsprogram i Danmark er det de færreste sygdomme, der bliver spredt rundt i landet. Derfor er der ikke mange vacciner, du har brug for, når du, som dansker, opholder dig i landet. Læs mere om, hvilke vacciner der bliver anbefalet, samt hvad du skal være ekstra opmærksom på, når du befinder dig i Danmark ved at læse videre her på siden.
Vaccination:
Holder 10 år efter én injektion.
Beskytter mod:
To slags bakteriesygdomme: stivkrampe (en alvorlig krampesygdom) og difteri (en alvorlig halsbetændelse).
Vaccination:
Holder 10 år efter én injektion.
Beskytter mod:
To slags bakteriesygdomme: stivkrampe (en alvorlig krampesygdom) og difteri (en alvorlig halsbetændelse).
Vaccination:
Holder 10 år efter én injektion.
Beskytter mod:
To slags bakteriesygdomme: stivkrampe (en alvorlig krampesygdom) og difteri (en alvorlig halsbetændelse).
Vaccination:
Holder 10 år efter én injektion.
Beskytter mod:
To slags bakteriesygdomme: stivkrampe (en alvorlig krampesygdom) og difteri (en alvorlig halsbetændelse).
Vaccinationer i Danmark
I de fleste tilfælde vil en opdateret difteri-stivkrampe vaccination være tilstrækkelig for ophold i Danmark for rejsende. Skal du opholde dig meget i skovområder, på Bornholm eller i Nordsjælland kan du også overveje vaccinationen mod flåtbåren hjernebetændelse. Derudover er det altid en god idé at modtage vaccination mod Covid-19.Ved arbejds- eller udvekslingsophold i Danmark kan der være specifikke krav eller anbefalinger fra arbejdsgiver eller institution til, hvilke vaccinationer du skal have modtaget. Det kan blandt andet dreje sig om Mantoux-test for tuberkulose og vaccination mod hepatitis B, kighoste eller meningitis.
Hvad er difteri og stivkrampe?
De fleste danskere er vaccineret som børn mod difteri og stivkrampe, da vaccinen indgår i det danske børnevaccinationsprogram. Der kan dog være grund til at blive revaccineret, da vaccinen beskytter 10 år ad gangen. Men hvad er difteri og stivkrampe? Difteri er en sygdom, hvis symptomer begynder med halsbetændelse, feber og synkebesvær samt generel utilpashed i kroppen. I sjældne tilfælde ender smitte med difteri i dødsfald.
Stivkrampe er også en alvorlig sygdom, som er livstruende. Symptomerne for stivkrampe er typisk tiltagende stivhed i tyggemuskler, rygmuskler, nakkemuskler og skuldermuskler samt synkebesvær og stive ansigtsmuskler. Sygdommen er meget smertefuld, og symptomerne kan vare fra uger til måneder.
Hvad er flåtbåren hjernebetændelse?
Flåtbåren hjernebetændelse er en betændelsestilstand i hjernen, der er forårsaget af en TBE-virus, der specielt smitter gennem flåtbid. De første symptomer på smitte af flåtbåren hjernebetændelse forløber sig over få dage, og de er meget influenzalignende.
Cirka hver tredje vil få mere alvorlige symptomer i form af høj feber, kraftig hovedpine, kramper, lammelser, bevidsthedspåvirkning og personlighedsændring. Enkelte vil få varige mén, og omkring en til to procent af smittetilfældene ender i dødsfald. Du kan forebygge smitte med flåtbåren hjernebetændelse med en TBE-vaccine.
Mantoux-test og tuberkulose?
Man bruger en mantoux-test til at undersøge personer, der kan være smittet med tuberkulose, da det er muligt at være smittet med tuberkulosebakterien uden at have symptomer.
Tuberkulose er en sygdom, der kan have stor effekt på dine organer. Symptomerne på tuberkulose er blandt andet hoste og blodigt opspyt. Derudover kan du opleve feber, træthed, nattesved og vægttab. Du kan forebygge tuberkulose med en vaccine.
Vaccination mod Covid-19
Covid-19 vaccinen er altid en god idé, når du rejser, men også når du blot opholder dig i dit hjemland. Du kan med en vaccine mod coronavirus forebygge smitte af Covid-19. Bliv klogere på symptomerne ved coronasmitte herunder.
Når du bliver smittet med coronavirus, vil du opleve meget influenzalignende symptomer såsom høj feber, hovedpine, tør hoste, muskelømhed og generel utilpashed. Covid-19 påvirker personer forskelligt, hvor unge mennesker har mindre risiko for at udvikle alvorlige symptomer. Omvendt er ældre personer og personer med særligt øget risiko mere udsatte for smitte af Covid-19. Derfor bliver det specielt anbefalet til ældre over 50 år og personer med øget risiko at modtage en vaccine.
For personer i særlig øget risiko gælder det, at du har en sygdom, der øger risikoen markant for at blive alvorligt syg af Covid-19. Derudover kan du være i særligt øget risiko, hvis du har flere sygdomme samtidig, eller hvis du tager meget forskellig medicin, der svækker dit immunforsvar.
Hvad er hepatitis B?
Hepatitis B er en leversygdom, som er forårsaget af en virus. Sygdommen vise sig ved symptomer såsom manglende appetit, feber, kvalme og mavesmerter. Fem procent af de smittede bliver bærere af hepatitis B virus og heraf vil cirka 20 procent udvikle kronisk leversygdom og omkring fem procent vil få alvorlig leverkræft. Du kan med en hepatitis B vaccination forvente en livslang beskyttelse mod sygdommen.
Hvad er kighoste?
Kighoste er en sygdom, der er forårsaget af en bakterie. Sygdommen giver kraftige hosteanfald efterfulgt af karakteristiske kraftige indåndinger. Symptomerne er delt op i tre faser, der starter med forkølelseslignende symptomer, som til sidst udvikler sig til kraftige host og tunge vejrtrækninger.
Hvad er meningitis?
Meningitis er en hjernehindebetændelse, som bliver forårsaget af bakterier kaldet meningokokker. Omkring fem procent af smittetilfældene ender med dødsfald. Symptomerne vil som regel vise sig som kvalme, opkast, hovedpine, høj feber samt nakke- og rygstivhed. Der kan yderligere forekomme overfølsomhed for lyde, lys og berøring.
Børnevaccinationsprogrammet i Danmark
Når du bor i Danmark, og du er dansk statsborger, har du som barn mulighed for at modtage nogle vaccinationer uden beregning. I Danmark er der nemlig noget, der hedder børnevaccinationsprogrammet, som sikrer at alle børn får mulighed for at modtage en lang række af vacciner helt gratis. Vaccinerne, som indgår i vaccinationsprogrammet beskytter mod sygdomme såsom:
- Difteri, der kan give livstruende halsbetændelse.
- Stivkrampe, der kan resultere i en livstruende krampetilstand.
- Kighoste, der specielt kan være alvorlig ved mindre børn.
- Polio, der kan medføre permanente lammelser.
- HIB-infektion, der kan medføre meningitis.
- Pneumokoksygdom, der kan medføre blodforgiftning.
- Mæslinger, der giver høj risiko for alvorlige komplikationer ved lunger og hjerne.
- Fåresyge, der giver hævede spytkirtler og varige mén.
- Røde hunde, der kan medføre abort eller fosterskader ved børn af gravide.
- Livmoderhalskræft og analkræft, som er forårsaget af en HPV-infektion
Hvis du har været hele vaccinationsprogrammet igennem, har du modtaget vacciner, der beskytter mod alle de ovennævnte sygdomme. Det er dog vigtigt, du er opmærksom på, at du måske skal modtage en revaccination, da det ikke er alle vacciner, der beskytter hele livet. Hvis du er i tvivl om, hvilke vacciner der er tale om her, så kan du tage kontakt til os, og så svarer vi på dine spørgsmål hurtigst muligt.
Mere information
Når du bestiller tid til vaccination hos os, vil vi i klinikken gennemgå din forventede rejse samt vaccinationsbehov, og du kan derefter blive vaccineret med det samme. Du kan læse mere om de enkelte sygdomme og vacciner, der bliver anbefalet ved rejser rundt i verden her.