Vaccination mod rabies (hundegalskab)
If that don’t beat all. I never saw such a dog.
Katie Coates i filmen Old Yeller.
foto af protein fra rabies virus fra CDC i USA.
Om sygdommen rabies
Hvad er rabies?
Rabies – eller hundegalskab – er en infektionssygdom forårsaget af rabiesvirus. Sygdommen giver hjernebetændelse og er dødelig.
Hvor forekommer rabies?
Den største forekomst af rabies findes i Afrika og Asien. Derudover ses tilfælde i Nord- og Sydamerika, Grønland samt Syd-, Mellem- og Østeuropa. I Danmark findes rabies kun hos flagermus, hvor virus er forskelligt fra klassisk rabiesvirus.
Hvordan smitter rabies?
Rabiesvirus udskilles i spyttet hos smittede pelsdyr og smitter ved bid fra disse dyr. Det drejer sig blandt andet om hunde, katte, aber, egern, stinkdyr og flagermus. I Danmark forekommer rabies kun hos flagermus.
Hvilke symptomer giver rabies?
Tiden fra smitte til symptomer ligger mellem 3 uger og 3 måneder. Symptomer er feber og hovedpine samt lammelser. Der opstår muskellammelser og kramper i synkemusklerne og den smittede bliver urolig og forvirret. Sygdommen ender med dødelig hjernebetændelse.
Hvordan stilles diagnosen?
Rabies diagnosticeres ud fra symptomerne og ved påvisning af virus i specielle prøver.
Hvad gør man efter et bid?
Der findes ingen behandling af rabies når først symptomerne har vist sig. Derfor er det vigtigt at handle med det samme efter man er blevet bidt. Efter et bid bør man søge læge, afvaske såret grundigt med vand og sæbe, påbegynde vaccinationsprogram med det samme samt (om muligt) få antistoffer mod rabies. Husk også vaccination mod stivkrampe. Bliver man bidt skal man have vaccinationer mod rabies, uanset om man har fået vaccinationer i forvejen eller ej. Man kan dog nøjes med færre vaccinationer og er fornuftsmæssigt bedre stillet, hvis man er vaccineret i forvejen. Man skal være opmærksom på, om man rejser til områder, hvor vaccination og antistoffer ikke umiddelbart er tilgængelige; i dét tilfælde giver det særlig god mening at blive vaccineret inden afrejse.
Om rabies vaccination
Hvad består rabiesvaccinen af?
Vaccinen mod rabies består af inaktiveret rabiesvirus.
Hvordan gives vaccinen mod rabies?
Vaccination mod rabies gives i skuldermusklen, der strækker sig ned over overarmen.
Hvem bør vaccineres mod rabies?
Rejsende til områder, hvor der er høj risiko for smitte med rabies bør vaccineres, især hvis der planlægges ophold i afsidesliggende områder, hvor der ikke er tilgængelig behandling i tilfælde af dyrebid. Personer, der arbejder med dyr, bør vaccineres. Vaccinen kan gives til både voksne og børn.
Hvornår skal vaccinen gives?
Til forebyggende brug anbefales to vaccinationer mod rabies: dag 0 og dag 7. Kun hvis man har svækket immunforsvar skal der gives en tredie vaccination dag 21-28 (efter den første). Selvom man er vaccineret forinden skal man stadig opsøge læge med henblik på opfølgende vaccinationer, hvis man er uheldig at blive bidt.
Hvor længe er man beskyttet mod rabies?
Der anbefales to vaccinationer mod rabies, hvorefter der ikke er behov for yderligere med mindre man bliver bidt. Har man svækket immunforsvar skal der gives tre vaccinationer. Hos særligt udsatte, f.eks. personer som arbejder med dyr, kan man revaccinere efter 1 år og herefter hvert 5. år efter forudgående antistofsmåling i en blodprøve.
Hvilke bivirkninger er der til vaccination mod rabies?
De hyppigste bivirkninger til vaccination mod rabies er milde reaktioner ved indstiksstedet (ømhed, rødme, hævelse) som forsvinder efter få døgn. Feber og almen utilpashed forekommer hos 1-10%. Bivirkningerne er forbigående. Andre bivirkninger er sjældne.