Rejseforsikring
Om forsikring på rejsen
Vejledende information om rejseforsikring.
Hvad er rejseforsikring?
Når man skal på udlandsrejse er det vigtigt at sikre sig, at man er ordentlig dækket af en rejseforsikring. Hvis man bliver syg eller på anden vis kommer til skade, kan man risikere uforudsete høje regninger medmindre man er ordentligt dækket. Afhængig af hvilken type rejseforsikring man tegner, kan prisen og dækningen variere. Typisk vil en rejseforsikring dække ting som lægelig behandling, kontakt til en dansk alarmcentral og hjemrejse, men man bør forhøre sig om de eksakte vilkår hos sit forsikringsselskab inden afrejse.
Kan kronisk syge få en rejseforsikring?
Hvis man rejser med kronisk sygdom og vil være sikker på dækning, skal man typisk sandsynliggøre, at lidelsen under udlandsopholdet ikke vil medføre øget behandlingskrav. For at dette kan antages, gælder det typisk at lidelsen ikke må have medført hospitalsindlæggelse, psykologbehandling, ændret medicinering, øget kontrolbesøg eller anden behandling indenfor de seneste 2-6 måneder inden afrejse (normalt fraregnes rutine-kontrolbesøg). Der findes rejseforsikringer, som tegner supplerende forsikringer til kronisk syge, og det er en god idé at indhente tilbud fra flere forskellige forsikringsselskaber samt at søge om forhåndstilsagn hos forsikringsselskabet i god tid.
Hvilke regler gælder ved rejse til de nordiske lande?
Ved rejse til Sverige, Norge, Finland, Island, Færøerne, Grønland og Storbritannien gælder reglerne fra den nordiske konvention. Disse sikrer at man kan blive behandlet i offentligt regi, på samme vilkår som statsborgere i det pågældende land. Man skal derfor være opmærksom på, at egenbetaling kan forekomme.
Hvilke regler gælder ved rejse til EU-lande?
I 2014 blev reglerne for rejseforsikring ændret således at man – istedet for det gule sygesikringskort – bør medbringe det blå EU-sygesikringskort ved rejse til EU-lande samt Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz. Dette kort sikrer, at man ved ophold i op til 1 år, har ret til samme sundhedsydelser som de borgere der er omfattet af den offentlige sygesikring i det pågældende land. Afhængig af hvilket land der er tale om, kan der forekomme egenbetaling, så hvis man vil have dækket alle udgifter til syge- og hjemtransport i forbindelse med sygdom eller dødsfald, er det nødvendigt at tegne en supplerende rejseforsikring. Man kan bestille det blå EU-sygesikringskort gratis her.
Hvem kan få et EU-sygesikringsbevis?
Generelt er man berettiget til det blå EU-sygesikringskort, hvis man er socialt sikret i Danmark, er statsborger i et EU-land eller i Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz. Der findes dog en række særlige tilfælde hvor man kan være berettiget til at få det blå EU-sygesikringskort selvom man ikke opfylder ovenstående krav. Ved tvivlstilfælde bør man derfor altid forhøre sig hos kommunen.
Kan man vælge at rejse til udlandet for at blive behandlet?
EU-sygesikringskortet dækker kun behandling som bliver nødvendigt i løbet af et midlertidigt ophold. Man kan derfor ikke benytte kortet udelukkende med det formål at få en given lægelig behandling i udlandet.