Vaccination mod kighoste
foto af kighostebakterier fra CDC i USA.
Om sygdommen kighoste
Hvad er kighoste?
Kighoste er en infektionssygdom forårsaget af en bakterie. Sygdommen giver kraftige hosteanfald efterfulgt af den karakteristiske kigen (kraftige indåndinger). Kighoste kaldes også pertussis.
Hvor forekommer kighoste?
Kighoste eksisterer i hele verden. I Danmark diagnosticeres ca. 500 tilfælde af kighoste om året, men der kan i nogle år være udbrud med flere tilfælde (ca. hvert 3-5 år).
Hvordan smitter kighoste?
Bakterien smitter ved dråber i forbindelse med hoste og nys. Kighoste er meget smitsomt og regnes for den mest smitsomme bakteriesygdom, der findes. Kighoste sætter sig i luftvejene, blandt andet ved hjælp af et giftstof (pertussistoksin), der produceres af bakterierne.
Hvilke symptomer giver kighoste?
Fra man bliver smittet til man udvikler symptomer går der typisk 7-10 dage, men der kan gå op til 3 uger. Sygdommen er karakteriseret ved 3 faser. I første fase, der typisk varer 7-10 dage, ses forkølelseslignende symptomer, der ikke kan adskilles fra almindelig luftvejsinfektion. I anden fase, der kan vare 1-6 uger, ses tiltagende anfald af kraftig hoste, der afsluttes med en kratig vejrtrækning og lyd (kigen). Imellem anfaldene er der typisk ikke symptomer. Der kan være opkast efter et anfald. I tredje fase, typisk 2-3 uger, ebber hosteanfaldene langsomt ud. Kighoste er specielt farligt for spædbørn, hvor den karakteristiske kigen helt kan mangle, men der kan være livsfarlige pauser i vejrtrækningen og blåfarvning af huden pga. iltmangel. Hos unge og voksne forløber kighoste mildere og kan vise sig som længerevarende hoste.
Hvordan stilles diagnosen?
Diagnosen kan stilles udfra symptomerne når disse er karakteristiske eller ved at påvise bakterierne i en podning fra svælget ved dyrkning eller DNA-teknik. Man kan også i en blodprøve påvise antistoffer mod bakterien.
Hvordan behandles kighoste?
Kighoste kan behandles med antibiotika. Effekten er bedst ved behandling i første fase af sygdommen. Antibiotikabehandling kan nedsætte risikoen for, at bakterien spredes til andre. Ved udbrud eller udsættelse for kighostebakterier kan det være nødvendigt med forebyggende antibiotikakur og fremskyndet vaccination i familier med uvaccinerede eller delvist vaccinerede børn under 2 år. Overstået sygdom efterlader ikke livslang beskyttelse.
Om vaccine mod kighoste
Hvad består vaccinen mod kighoste af?
Kighostevaccinen findes i en kombination med difteri- og stivkrampevaccine, der kan anvendes til unge og voksne samt i kombination med difteri-, stivkrampe- og poliovaccine. Kighostekomponenten af vaccinerne indeholder oprenset og afgiftet pertussistoksin. Man kan pt. ikke få en vaccine kun mod kighoste. Man bliver vaccineret for kighoste i børnevaccinationsprogrammet i Danmark i 3, 5, og 12-måneders alderen i kombination med difteri-vaccine, stivkrampe-vaccine, polio-vaccine samt vaccine mod bakterierne hæmophilus influenza og pneumokokker. I 5 årsalderen gives endnu en kombinationsvaccine som booster.
Hvordan gives kighostevaccinen?
Vaccinen mod kighoste (i kombination med difteri, stivkrampe og evt. polio) gives i reglen som en injektion i den store skuldermuskel, der strækker sig ned over overarmen.
Hvem bør vaccineres mod kighoste?
Børn bør blive vaccineret i forbindelse med børnevaccinationsprogrammet. Derudover bør nærkontakter til muligt smittede overveje at blive vaccineret afhængig af tidligere vaccinationsstatus. Sundhedspersonale, der skal arbejde med spædbørn, bør overveje at få en boostervaccine. I nogle lande, særligt USA, kan det være et krav fra myndigheder eller institutioner at man bliver vaccineret for kighoste inden ankomst.
Hvornår skal vaccinen gives?
Vaccinen bør gives som en del af børnevaccinationsprogrammet ved 3, 5 og 12 måneder samt ved 5 år. Ved behov kan gives en booster-dosis i kombination med difteri- og stivkrampevaccine hos tidligere vaccinerede voksne. Man må ikke få vaccinen, hvis man tidligere har haft alvorlige reaktioner efter kighoste-vaccination eller hvis man er under udredning for neurologiske symptomer.
Hvor længe er man beskyttet mod kighoste?
De første tre vacciner i børnevaccinationsprogrammet vil give beskyttelse hos over 90% op til 2 årsalderen. Beskyttelsen efter kighoste-vaccination aftager herefter langsomt over 5-10 år.
Hvilke bivirkninger er der til vaccination mod kighoste?
De hyppigste bivirkninger til injektioner er milde reaktioner ved indstiksstedet (ømhed, rødme, hævelse), som er forbigående. Feber, muskelsmerter og almen utilpashed forekommer hos 1-10%. Alvorlige bivirkninger er meget sjældne.