Zikavirus
foto af zikavirus fra CDC i USA.
Om infektion med Zikavirus
Hvad er zikavirus?
Zikavirus er et virus der overføres med myg. Sygdommen er opkaldt efter Zika-junglen i Uganda, hvor virus for første gang blev opdaget hos aber i 1947. Zikavirus har fået fornyet opmærksomhed for nylig pga. udbrud i en række lande og da infektion hos gravide kan resultere i alvorlige fosterskader.
Hvor forekommer zikavirus?
Indtil 2007 forekom zikavirus kun som sporadiske tilfælde i Afrika og Asien. I 2007 startede et udbrud på øen Yap i Stillehavet, og zikavirus bredte sig herefter til andre dele af Stillehavet. I 2013-2014 blev Fransk Polynesien ramt af et større udbrud, og fra 2015 begyndte et tiltagende antal tilfælde at blive indberettet fra Sydamerika. Siden da er zikavirus også fundet i Caribien, Syd- og Mellemamerika og Miami-Dade County i Florida i USA. En liste over lande med udbrud af zikavirus kan findes her.
Hvordan smitter zikavirus?
Zika-virus overføres til mennesker via myggen Aedes, den samme myg der kan overføre gul feber, dengue feber og chikungunya feber. Myggen stikker hele dagen, men særligt i de tidlige formiddagstimer og sene eftermiddagstimer. Zikavirus kan derudover også overføres fra mor til barn under graviditet, ligesom seksuel smitte er beskrevet. Teoretisk kan zikavirus også overføres fra menneske til menneske via blod, men dette er endnu ikke konstateret.
Hvilke symptomer giver zikavirusinfektion?
De hyppigste symptomer på smitte med zikavirus vil indebære pludseligt indsættende feber, ledsmerter, røde øjne, udslæt samt hævelse af de mindre led på hænder og fødder. Derudover kan der forekomme mere uspecifikke symptomer i form af træthed, hovedpine og muskelsmerter. Hos langt de fleste vil infektionen dog forløbe mildt, og op mod 80% vil ikke udvikle nogen symptomer. Sygdommen varer normalt 4-7 dage, hvorefter man kommer sig uden mén. For gravide kan sygdommen dog være alvorlig, da infektion med zikavirus kan resultere i blivende fosterskader, herunder underudvikling af barnets hjerne og hoved. Ligeledes er der rapporteret om tilfælde hvor infektion med zikavirus kan forårsage nervesygdommen Guillain Barré.
Hvordan stilles diagnosen?
Diagnosen kan stilles på baggrund af sygehistorie, symptombillede samt påvisning af virus eller antistoffer mod virus i en blodprøve.
Hvordan behandles zikavirus?
Der findes intet direkte middel mod zikavirus og (endnu) ingen vaccine. Behandlingen består først og fremmest i at lindre symptomerne. Man behandler med smertestillende, febernedsættende og kløestillende midler, samt rigeligt med væske og hvile.
Er der særlige anbefalinger i forbindelse med graviditet?
Generelt anbefales det at gravide kvinder samt kvinder der aktuelt påtænker at blive gravide udskyder alle ikke-nødvendige rejser til områder hvor udbrud af zikavirus forekommer. Gravide, der har rejst i de berørte områder bør informere om dette ved graviditetskontrol. Kvinder, der planlægger graviditet, anbefales at vente med at blive gravide til 2 måneder efter hjemkomst fra de berørte områder. Zikavirus kan deponeres i sæd, og derfor anbefales det at mænd, som kommer hjem fra områder med zikavirus i udbrud og som har en partner der er gravid, benytter kondom resten af graviditeten. Hvis partneren er i den fertile alder, men ikke kendt gravid, anbefales det at benytte kondom i mindst 2 måneder efter hjemkomst for at forhindre smitte. Hvis manden har haft symptomer på infektion med zikavirus i løbet af rejsen eller op til 2 uger efter hjemkomst anbefales det at benytte kondom i mindst 6 måneder.
Hvordan beskytter man sig mod zikavirus?
Man beskytter sig ved at undgå myggestik. Myggen er mest aktiv om dagen. Man bør benytte tøjdække, myggespray (eksempelvis Autan) samt sove under imprægneret myggenet. Man skal huske at beskytte sig i byområder også, da myggene kan have gode kår i gamle vandreservoirs, vandfyldte bildæk, konservesdåser med vand mm.